Het Fietsers-Meldpunt. Meer aandacht voor fietsproblematiek, in binnen- én buitenland

De Fietsersbond heeft via haar Verbeterdebuurt-geinspireerde platform al duizenden meldingen ontvangen. Dit heeft geleidt tot een meer betrokken vrijwilligersbestand en meer aandacht van overheden voor fietsbeleid.

Probleem

De Fietsersbond is de grootste belangenvereninging voor fietsers in Nederland met een groot, landelijk actief vrijwilligersbestand. Hoewel het Nederlandse land zeer faciliterend is voor fietsers, zijn er zeker verbeterpunten aan te dragen. De vraag van de Fietsersbond luidde dan ook: “Hoe krijgen we inzicht in de knelpunten voor fietsers om zo meer aandacht te kunnen vragen slechte fietssituaties in Nederland?”

Oplossing

Geinspireerd op de beginselen van het Verbeterdebuurt-platform, hebben wij samen met de Fietsersbond een platform ontwikkelt dat volledig toegespitst is op hun specifieke wensen. Zo is het meldplatform geoptimaliseerd voor het gebruik door de vele lokale vrijwillige afdelingen van de Fietsersbond en zijn er verschillende rapportagemogelijkheden gerealiseerd.

Cykelframjandet

Door medewerking van de Nederlandse ambassade hebben wij ook een variant van het Fietsersbond-meldpunt mogen maken voor de Zweedse belangenvereniging voor fietsers, de Cykelframjandet. Met het meldpunt “Cykelrapporten” wil zij meer aandacht vragen voor de groeiende groep fietsfanatiekelingen in dit land dat twaalf keer zo groot is als Nederland. Voor de Cykelframjandet is “Cykelrapporten” de tool om data over fietsgebruik te verzamelen en in te zetten om fietsbevorderende ontwikkelingen te stimuleren.