The Lobby, provocatief crowdfunden

Onlangs kwam ik dit fantastische idee tegen van Nick Meehan, een student aan de Design Academy in Eindhoven. Het heet The Lobby en is een controversiele nieuwe manier om crowdfunding te gebruiken.

In een interview met Motherboard, het technologie en wetenschapsplatform van Vice, legt Nick uit hoe hij op het idee kwam. Nick’s idee is ontstaan door de schietpartij op een Highschool in Connecticut. Deze school shooting schokte het land en een groot gedeelte van de US stond achter een wetswijzinging om wapenbezit in te perken. Echter, de sterke en invloedrijke wapenlobby (gefinancieerd door wapenproducenten, hoe toevallig) wist dit te blokkeren.

Nick kwam daardoor op het idee van een soort datingsite voor issues en lobbyisten. Je begint op deze site met het presenteren van je lobbyplan, (á la Kickstarter) en probeert zoveel mogelijk fondsen te verzamelen. Ook vertel je wat voor lobbyist je zoekt. Vervolgens kunnen lobbyisten zich melden als ze voor jou aan de slag willen.

Geniaal en provocatief, dit idee. Want ook de Nederlandse besluitvorming zit vol met achterkamerpolitiek, dure etentjes, kant-en-klare wetsvoorstellen en ‘old boys’ netwerken, dingen waar wij nul invloed op hebben. The Lobby zou het mogelijk maken deze gang van zaken open te breken en transparanter te maken.

Natuurlijk zijn er veel faalkansen. Willen lobbyisten wel meewerken? Worden ze wel serieus genomen door politici? Hoe gaan we resultaat meten? Maar het is een fantastische manier van actie voeren. Met z’n allen doneren, zodat politici nu in de vertrouwde wandelgangen en achterkamers worden geconfronteerd met de democratie. “Hit them where it hurts”.

 

We zijn van plan zeker meer met dit idee te gaan doen. Op de hoogte blijven? Laat hier een bericht achter.